Οι κεντρικές μονάδες καθαρισμού (CIP Systems) προσφέρουν διασφάλιση των παραγόμενων προϊόντων μέσω του καθαρισμού και της απολύμανσης των γραμμών παραγωγής.
Είτε πρόκειται για νερό, χυμό, αναψυκτικό, γάλα ή μπύρα οι ανάγκες για διατήρηση υψηλού επιπέδου υγιεινής του εξοπλισμού και την δημιουργία περιβάλλοντος ελεύθερου από ρύπους και μικροβιακό φορτίο είναι δεδομένη.
Είτε πρόκειται για χειροκίνητη ή για πλήρως αυτόματη λειτουργία η διαδικασία εφαρμογής παραμένει ίδια ενώ αυτό που διαφοροποιείται είναι ο σχεδιασμός με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε προϊόντος και του «αντικειμένου» που εξυπηρετείται.
Η δυνατότητα διαμόρφωσης της κάθε μονάδας με βάση τον όγκο των δεξαμενών, την παροχή ή των αριθμό των κυκλωμάτων μπορεί να καλύψει τις διαφορετικές απαιτήσεις του παραγωγικού εξοπλισμού είτε αυτός βρίσκεται σε ένα παρασκευαστήριο αναψυκτικού, σε ένα σταθμό συλλογής γάλακτος ή στο τμήμα εμφιάλωσης μιας ζυθοποιίας.
Ο αριθμός των διαφορετικών δεξαμενών που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των εναλλακτικών διαλυμάτων «καθαρισμού» ενώ ο αριθμός των ανεξάρτητων κυκλωμάτων-(CIP Pressure Lines) ενός συστήματος προσδιορίζεται από τα μεγέθη των γραμμών που καλούνται να εξυπηρετήσουν, τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη γειτνίασή τους.